Het is een veel voorkomend probleem. Ouderen die een flink vermogen hebben, maar hier niks mee kunnen doen omdat het vermogen vast zit in het huis. Eigenlijk zouden veel ouderen het liefst in hun huis willen blijven wonen, maar toch een deel van hun vermogen willen kunnen besteden aan leuke dingen zoals vakanties. Hier is een oplossing voor en daar lees je meer over in dit artikel!

De oplossing 

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het verkopen van je huis, genieten van de opbrengst en vervolgens het eigen huis weer terughuren. Het lijkt een gat in de markt voor veel mensen en daarom schieten de bedrijven die dit aanbieden als paddenstoelen uit de grond. Je huis terughuren na verkoop kan bijvoorbeeld bij Bagro Vastgoed

De voordelen

Op het eerst gezicht lijkt het een fantastische oplossing met veel grote voordelen. Zo kun je in je eigen huis blijven wonen en hoef je dus niet te verhuizen. Ook kun je contant beschikken over een belangrijk gedeelte van de overwaarde van het huis en ben je verlost van de onderhoudskosten die erbij komen als je een eigen koopwoning hebt. 

De nadelen 

Buiten de voordelen kleven er ook wat grote nadelen aan het terughuren van een huis na de verkoop. Je hebt namelijk wel lage woonlasten, maar gaat wel een hoge huur betalen. Op het moment dat het geld op is (en dat gaat sneller dan je denkt) dan heb je geen eigen huis meer, geen kapitaal meer maar wel hogere woonlasten. Dit zijn dus grote nadelen die je ook zeker in je achterhoofd moet houden op het  moment dat je voor deze keuze staat. 

Is het wel of niets iets voor mij? 

Na verkoop van jouw huis heb je dezelfde rechten en plichten als elke andere huurder. Zo heb je recht op huurbescherming en zijn de kosten van groot onderhoud niet voor jou maar voor de verhuurder. De huur die je betaalt, is wel hoog. Je kunt dit zien als een soort van hoge rente. Het is dus niet voor iedereen een interessante oplossing. Over het algemeen geldt dat jouw huis verkopen en terughuren vooral loont als je nog maar een beperkt aantal jaren in je huis wilt blijven wonen, of wanneer je maximaal wilt profiteren van de overwaarde en er geen nabestaanden zijn. Bedenk voor jezelf wat voor jou opgaat. En onthoud: er zijn meer opties om aanspraak te maken op de hogere woningwaarde dan alleen deze optie.