Als je er voor kiest om op uitwisseling te gaan is dat natuurlijk super leuk. Je gaat naar een nieuw land en je gaat een nieuwe cultuur ontdekken. Het is natuurlijk een hartstikke leuke ervaring, maar er moet wel veel geregeld worden; onder andere je verblijf. We gaan je in dit artikel alles vertellen wat je over moet weten over het verblijven in het buitenland en wat je moet regelen. 

De uitwisselingplannen

Het is ten eerste handig om je uitwisseling te gaan plannen voordat je gaat denken over je verblijf en het regelen van je verblijf. Kies je er bijvoorbeeld voor om je uitwisseling via een bedrijf zoals Youth For Understanding te regelen, dan wordt je verblijf al gelijk geregeld. Je wordt dan bij een gastgezin geplaatst. Daarnaast is het ook handig om eerst te weten naar welk land je gaat. In ieder land zijn de regels voor verblijf weer anders. Ook zijn de kosten en mogelijkheden anders per land.

Verblijfsvergunning

Als je naar het buitenland gaat en van plan bent om daar te verblijven zoals bij een uitwisseling, moet je soms een verblijfsvergunning regelen. Een verblijfsvergunning is een vergunning die iemand soms  moet hebben om te wonen en te werken in een land waarvan de persoon geen staatsburger is. Houd er echter wel rekening mee dat inwoners van landen van de Europese Unie kunnen wonen en werken in andere landen binnen de Europese Unie, zonder een verblijfsvergunning nodig te hebben. Ga je dus naar een land buiten de Europese Unie, regel dan een verblijfsvergunning. Per land zijn de regels en eisen voor een verblijfsvergunning anders dus doe goed je onderzoek. Over het algemeen zijn de typische vereisten voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning dat je medisch goedgekeurd moet zijn, een geldige reden moet hebben om je in het land te vestigen en je moet bewijzen dat je genoeg financiële middelen hebt om in het land te wonen.

Waar ga je verblijven?

Als je jouw eventuele verblijfsvergunning hebt geregeld, weet naar welk land je wilt en je onderzoek hebt gedaan naar de regels en kosten, is het eindelijk zo ver. Je gaat echt op uitwisseling naar je buitenland en je moet nu echt je verblijf gaan uitkiezen. Je hebt keuze uit verblijven bij een gastgezin of je kan ervoor kiezen om een appartement te huren of eventueel een huis. Als je naar school gaat als je in het buitenland zou je ook in een dormitory kunnen verblijven.