Selecteer een pagina

Je hoort steeds meer mensen praten over epoxy. Je hebt verschillende merken die epoxy tafels en epoxy onderzetters verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld een boomstam salontafel van epoxy kopen. Je kunt ook zelf dingen pimpen met epoxy. Wat is epoxy eigenlijk en wat kun je er allemaal nog meer mee? Daar geeft dit artikel antwoord op. 

De betekenis van epoxy

Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Een op epoxy gebaseerde polymeer is heel sterk, heeft een groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof en is bestand tegen chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat epoxy erg veelzijdig is. Als je met epoxy aan de slag gaat, is het wel verstandig om jezelf te beschermen door middel van een epoxy masker.

Epoxy bestaat uit twee essentiële componenten; een hars en een harder. De hars is het ‘epoxy’ gedeelte. De harder is het gedeelte dat daar chemisch mee reageert. Epoxyhars is vaak lichtgekleurd, bijna helder en praktisch reukloos. De harders hebben vaak een donkere kleur en een kenmerkende amoniak-achtige geur. Op het moment dat de twee componenten worden samengebracht zullen ze chemisch reageren en onomkeerbaar een verbinding aangaan. Na deze reactie ontstaat er een plastic polymeer materiaal. Deze polymeer wordt “thermoset” plastic genoemd, omdat deze na uitharding onomkeerbaar stijf blijft en relatief door hitte niet verandert. 

Wat kan je met epoxy? 

Epoxy wordt vaak gebruikt om dingen te coaten. Denk aan vloercoatings, vliegtuigen, boten, meubels en interieuraccessoires. Epoxy kan worden aangebracht als een afdeklaag, maar ook in combinatie met glasvezels. Epoxylijm wordt ook veel toegepast als reparatielijm, waarbij dan een vaste stof als vulstof wordt gebruikt.

Hoe worden epoxies gebruikt?

De hars en harder worden normaal gesproken geleverd als twee losse vloeistoffen. Om een perfecte reactie op gang te brengen moeten deze twee vloeistoffen met de exacte verhouding worden gemengd. Dit zorgt ervoor dat de reactie gaat beginnen en de stof gaat uitharden. Een beetje extra van één van de twee vloeistoffen zal de chemische reactie verstoren en je zult dan ervaren dat het eindproduct zachter blijft dan eigenlijk de bedoeling is.