Bij een keuring van een auto worden verschillende aspecten beoordeeld om ervoor te zorgen dat het voertuig voldoet aan de vereiste veiligheids- en milieunormen. Het is belangrijk om te weten welke onderdelen van een auto bijzondere aandacht krijgen tijdens een keuring. In dit artikel komen de belangrijkste onderdelen van een auto aan bod die grondig worden geïnspecteerd tijdens een keuring bij een garage in Zegge.

Remsysteem

Een van de belangrijkste onderdelen die bij een keuring worden gecontroleerd, is het rem­systeem. Dit omvat de remblokken, remschijven, remklauwen en remleidingen. Een goede werking van het rem­systeem is van vitaal belang voor de veiligheid van het voertuig en zijn inzittenden. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd op slijtage van remblokken, eventuele lekkages, de dikte van de remschijven en de juiste werking van het remsysteem.

Banden

De staat van de banden is een belangrijk aandachtspunt tijdens een keuring. De banden worden geïnspecteerd op profieldiepte, beschadigingen en onregelmatige slijtage. Het wettelijk minimum profiel in de meeste landen is 1,6 mm, maar het wordt aanbevolen om bij een profieldiepte van minder dan 3 mm de banden te vervangen. Een goede bandenspanning is ook cruciaal voor een optimale rijveiligheid en brandstofefficiëntie.

Verlichting en signalering

Alle verlichting en signalering van het voertuig worden gecontroleerd tijdens een keuring. Dit omvat koplampen, achterlichten, remlichten, knipperlichten en mistlampen. Het is belangrijk dat alle lampen goed functioneren en correct zijn afgesteld. Defecte lampen moeten worden vervangen en eventuele aanpassingen aan de verlichting moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat ze aan de wettelijke normen voldoen.

Uitlaat- en emissiesysteem

Het uitlaatsysteem en de uitstoot van een voertuig worden ook zorgvuldig gecontroleerd tijdens een keuring. Het is belangrijk dat het uitlaatsysteem lekvrij is en geen abnormale geluiden maakt. Daarnaast wordt de uitstoot van uitlaatgassen geanalyseerd om ervoor te zorgen dat deze binnen de toegestane grenzen vallen. Auto’s die niet aan de emissiestandaarden voldoen, moeten mogelijk reparaties ondergaan om de uitstoot te verminderen.