Selecteer een pagina

Sushi is een ontzettend lekker en populair gerecht. Tegenwoordig blijft de populariteit van sushi steeds stijgen. Heb jij zelf al eens geprobeerd sushi zelf te bereiden en smaakte het? Wanneer je er veel energie in steekt zul je er steeds beter in worden. Wil jij sushi chef worden? Yutakana een sushi restaurant in Waalwijk vertelt alles over de traditionele sushi chefs uit Japan.  

Itamea San 

Een sushi chef in Japan wordt Itamea San genoemd. Itamea San worden is niet voor iedereen weggelegd. Het lukt alleen wanneer je beschikt over veel passie en doorzettingsvermogen. Ook heb je veel geduld nodig. Zo duurt de opleidint tot Itamea San 5 jaar. De eerste twee jaren is het vooral meekijken met andere chefs, boodschappen doen en afwassen van de vaat. Het lijkt allemaal makkelijk. Dat is het ook, alleen blijf maar eens twee jaar gemotiveerd als je alleen mag kijken, afwassen en boodschappen mag doen. Veel van de leerlingen haken daarom al snel af. Na twee jaar wordt het beter en gevarieerder. Nu neemt men nog enkele taken mee uit de eerdere jaren, maar de leerlingen leren ook vis fileren, snijden en opdienen van sushi. Na vijf jaar doorzetten mogen de leerlingen zichzelf eindelijk Itamea-San noemen. 

Het echte werk

Nadat de leerlingen het diploma hebben behaald en ze Itamea-San zijn mogen ze beginnen met het echte werk: het bereiden van sushi. Deze Itamea-San wordt nog wel begeleidt door de senior Itamea-San, omdat de kwaliteit van sushi gewaarborgd moet blijven. Wanneer senior Itamea-San een lange tijd tevreden is over de kwaliteit sushi van de junior Itamea-San wordt de junior gepromoveerd naar wakitta. Wanneer je de wakiita bent, mag je verse ingrediënten bereiden. Na een jaar gewerkt te hebben met de titel wakiita wordt je meester Itamea-San. Heb je deze titel als meester dan ben je volledig op jezelf aangewezen om aan de slag te gaan met de volledige bereiding van sushi met de daarbij komende verantwoordelijkheden.