We hebben allemaal wel eens gehoord van een sigaar of er een gezien. Er zit een lange geschiedenis achter het ontstaan en maken van sigaren. De indianen waren de eersten die sigaren rookten. In 1492, na de reis van Columbus werd tabak in de rest van de wereld bekend. Sigaren worden dus al duizenden jaren gerookt, maar hoe rook je een sigaar op de juiste manier? En wat zijn een paar belangrijke dingen die daarbij komen kijken, die je moet weten? We gaan het je in dit artikel allemaal vertellen.

Goede sigaar

Voordat je begint met het roken van een sigaar is het belangrijk dat je wel een kwaliteitssigaar hebt. Wat is dan een goede sigaar? Een goede sigaar mag niet te stevig of te zacht zijn. Kijk ook naar de kleur van de sigaar, want dit zegt veel over de sigaar. Sigaren van Sigarenverkoop komen in allerlei verschillende kleuren bijvoorbeeld. Hoe donkerder de sigaar is, hoe zoeter hij smaakt.  Het is daarnaast ook belangrijk dat het dekblad geen dikke nerven hebben, dit is een teken dat er dan waarschijnlijk iets is misgelopen tijdens de verschillende controles. Als je een goede sigaar hebt en een gewenste smaak hebt, dan kan je beginnen met het roken van de sigaar.

Hoe werkt het?

Sigaren mogen nooit te droog zijn! Wanneer je bijvoorbeeld een Cubaanse sigaar hebt gekocht, dan kun je hem niet langer bewaren dan twee dagen. Wil je een sigaar wel langer bewaren, dan kan je daarvoor een humidor gebruiken. Hoe merk je dan dat je sigaar te droog is? Je merkt dat je sigaar te droog is wanneer hij niet meer veerkrachtig is als je erop drukt. Ook moet je een sigaar knippen, hier heb je speciale sigarenknippers voor. Je moet zo ongeveer ⅛ deel van de sigaarkop knippen. Nu je helemaal voorbereid bent, kan je hem gaan aansteken.  Als je hem gaat aansteken moet je de sigaar in een hoek van ongeveer 45 graden houden. Laat de sigaar goed warm worden en draai met het uiteinde rondjes in de vlam. Je kan vervolgens kleine trekjes nemen. Let op dat je geen te grote trekjes neemt want dan wordt de sigaar te warm en gaat de smaak verloren.

Tips voor het roken van een sigaar

Als de sigaar uit gaat, verwijder dan de as en steek de sigaar opnieuw aan zonder deze in je mond te steken. Laat de as zo lang mogelijk aan je sigaartje hangen. De as zorgt er namelijk voor dat de sigaar niet te snel brand. Zo weet je ook zeker dat de smaak niet snel verloren gaat. Halverwege de sigaar komt er een omslagpunt. De smaak zal dan anders en intenser zijn. De smaak verslechtert snel en de nicotine-afgifte verhoogt. Het is aangeraden om op dit omslagpunt te stoppen, maar de keuze is aan jou.