Hackers. Je hebt er vast wel van gehoord. Ze breken in op systemen en stelen informatie. Maar weet je, je kunt ze een stap voor zijn. Neem gewoon een paar simpele stappen om jezelf online te beschermen. Zo kan bijvoorbeeld een website als digitrust.nl je helpen inzicht te krijgen in je online veiligheid. Online veiligheid is erg belangrijk. Daarom lees je hieronder meerdere tips om jouw digitale veiligheid te waarborgen.

Inzicht in de wereld van hackers

Hackers zijn niet zomaar boeven. Ze zijn slim en weten hoe ze systemen moeten kraken. Cyberaanvallen komen vaker voor dan je denkt. Het gaat niet alleen om grote bedrijven. Ook gewone mensen zoals jij en ik kunnen het doelwit zijn. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe ze werken. En hoe je jezelf kunt beschermen.

Bescherm jezelf tegen digitale onveiligheid

Informatiebeveiliging begint bij jezelf. Ken je die updates die je soms op je telefoon of computer krijgt? Die zijn er niet voor niks. Ze bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates. Zorg dus dat je die altijd installeert. Verder, gebruik sterke wachtwoorden. Dat betekent geen 123456 of je naam. En verander je wachtwoorden regelmatig.

Apps die je helpen veilig te blijven

Er zijn veel apps die je kunnen helpen. Ze houden je apparaten veilig door te scannen op virussen. Enkele bekende namen zijn Avast, McAfee en Norton. De apps kun je vaak vinden op het internet, tegenwoordig zijn er talloze apps met software voor extra veiligheid. Doe wat onderzoek, kies een goede uit en zorg dat je altijd beschermd bent.

Blijf hackers altijd een stapje voor

Hackers zijn slim, maar dat betekent niet dat je ze niet voor kunt zijn. Het belangrijkste is om altijd alert te zijn. Klik niet zomaar op linkjes in e-mails, vooral niet als ze van een onbekende afzender komen. En download alleen apps uit officiële app stores. Wees bijvoorbeeld erg voorzichtig met e-mailbijlagen. Hackers houden ervan om virussen en malware te versturen via e-mailbijlagen. Open nooit zomaar een bijlage, zelfs niet als je de afzender kent, tenzij je verwachtte dat ze je iets zouden sturen.

Tips om jezelf te wapenen tegen hackers

Dus hoe bescherm je jezelf? Een paar snelle tips. Gebruik altijd een VPN als je op een openbaar WiFi-netwerk zit. Deel nooit zomaar persoonlijke informatie online. En denk eraan, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wees slim, wees veilig en houd hackers buiten de deur. Er zijn nog een aantal extra maatregelen tegen hackers. Hackers zoeken constant naar nieuwe manieren om binnen te dringen, maar gelukkig kunnen we met wat extra inspanning hun pogingen tegenhouden. Zo kun je gebruikmaken van twee-factor-authenticatie. Hiermee moet je een extra code invoeren nadat je jouw wachtwoord hebt ingevoerd. Een andere tip is om het standaardwachtwoord van je router te veranderen. Veel mensen houden het wachtwoord dat het apparaat had toen ze het kochten, maar dat is vaak simpel en makkelijk te raden. Kies een sterk wachtwoord en overweeg om je WiFi-netwerk te verbergen zodat het niet zichtbaar is voor iedereen die zoekt naar netwerken in de buurt.