Een kachel brandt op hout, of een dergelijke brandstof. Het is dan ook handig om te bedenken welke brandstof je wilt gebruiken voor je kachel. In dit artikel behandelen we verschillende soorten brandstoffen voor je kachel en de voor- en nadelen.

Vaste brandstoffen

Een van de bekendste brandstof voor kachels en haarden is hout. Naast hout kun je ook kiezen voor kolen, maïs en rijst, of bruinkoolbriketten voor de open haard. Wanneer je hout gebruikt moet dat volledig droog zijn, zo voorkom je dat er veel rook ontstaat en het hout niet goed brandt. Ook mag het hout niet geschilderd of geïmpregneerd zijn. Wanneer je kolen koopt, moet je op het asgehalte letten, dat mag niet hoger zijn dan 5%.

Gas en stookolie

Slecht voor het milieu, maar door veel mensen toch geliefd, zijn kachels die branden op gas of stookolie. Een stookoliekachel heeft een hoog rendement en geen rook of geuren, wat positief is, maar zowel een gaskachel als een stookoliekachel heeft niet zulke mooie vlammen als een houtkachel.

Pellets

Pellets bestaan uit droog geperste korrels van zuiver houtafval. Dit is goedkoper dan gas of stookolie en worden vaak geleverd in zakken of bulk. Pelletkachels zijn speciale kachels met een elektronische ontsteking die volledig automatisch ontbranden. Dit zorgt ervoor dat je woning dus heel makkelijk warm blijft. 

Elektriciteit

Als je geen traditionele haard wil laten installeren, is een elektrische kachel een goed alternatief. Deze bieden een realistisch vlammenbeeld en je hebt hiervoor logischerwijs geen ruimte nodig voor een rookafvoer. Wel heb je natuurlijk een geaard stopcontact nodig. Een elektrische kachel is leuk, maar het is geen logische optie om je woonkamer permanent mee te verwarmen. De kachel is dus puur voor de sfeer.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een biologische brandstof die bestaat uit alcohol van maïs, riet- of bietsuiker, aardappelen en graan. Deze brandstof is niet zo vervuilend dan fossiele brandstof en biedt een rustig vlammenspel. De brandstof is vloeibaar, reukloos en zorgt voor een schone verbranding.