Er komen steeds meer e-commerce bedrijven bij, waardoor de vraag naar magazijnruimte stijgt. Webshops zijn dan wel online, er moet ook ruimte zijn om alle producten die ze verkopen op te slaan. Daar komt bij dat niet alleen de grotere opslagruimtes zelf een uitdaging zijn, maar er wordt ook een steeds snellere doorlooptijd verwacht. Het beheren van een groot magazijn is geen eenvoudige klus. Daarom geven wij tips hoe je als magazijnbeheerder je magazijn efficiënter inricht!

Tip 1: Ga voor lean inventory

Wil je je magazijn efficiënt beheren? Dan moet je de ruimte die beschikbaar is zo goed mogelijk benutten. Houd daarom niet alleen rekening met de horizontale ruimte die beschikbaar is, maar ook met de verticale ruimte. De indeling van een magazijn moet zorgen voor efficiëntie en toegankelijkheid. Deel het magazijn daarom zo in dat er een logische route is van levering naar opslag en verzending. Geef ook benodigde gereedschappen een vaste plek, zodat medewerkers hier niet voortdurend naar hoeven te zoeken.
Wil je als magazijnbeheerder of magazijnmedewerker aan de slag? Bekijk dan online de vacatures, bijvoorbeeld de vacature magazijnmedewerker Breda.

Tip 2: Creëer een grote ontvangstzone

Ontvangstzones zijn een belangrijk onderdeel van een magazijn. Is deze zone te klein? Dan kan dat ervoor zorgen dat processen niet meer zo efficiënt verlopen. Medewerkers moeten genoeg ruimte hebben om hun taken snel en juist uit te kunnen voeren. Zorg er daarom voor dat zij ook daadwerkelijk voldoende ruimte hebben. Naast dat dit een stuk efficiënter werkt, worden zo ook veel fouten voorkomen.

Tip 3: Ondersteun processen met technologie

Tegenwoordig bestaan er veel innovatieve technologieën waarmee werkzaamheden kunnen worden geoptimaliseerd, zoals automatisering. Door werkzaamheden te automatiseren, heb je geen man meer nodig om iets te beheren. Denk bijvoorbeeld aan een order beheersysteem of technologieën voor gegevensinzameling.

Tip 4: Zorg dat het magazijn netjes blijft

Er zullen regelmatig mensen op bezoek komen in het magazijn, zoals leveranciers. Zorg er daarom voor dat het magazijn netjes en goed georganiseerd blijft. Een magazijn dat er niet netjes uitziet, laat namelijk geen goede indruk achter. Daarnaast

is een schoon magazijn ook beter voor het op tijd en in goede staat leveren van producten.